Nasza cela - Forum dla ludzi z charakterem, zakonników i pustelników
Kwiecień 06, 2025, 15:12:04
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Nasza cela - Forum dla ludzi z charakterem, zakonników i pustelników
>
Kategoria ogĂłlna
>
Dyskusja ogĂłlna
>
KaradÂżiĂŚ przed TrybunaÂłem
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: KaradÂżiĂŚ przed TrybunaÂłem (Przeczytany 2688 razy)
naszacela
UÂżytkownik
KaradÂżiĂŚ przed TrybunaÂłem
«
:
Lipiec 30, 2008, 18:28:45 »
Nie wiadomo jak Radovan Karad¿iÌ trafi³ do aresztu na przedmieœciach Hagi - ró¿ne wersje mówi¹ o podró¿y samochodem albo helikopterem. Pewne jednak jest, ¿e Serb jest w ju¿ w Holandii i ¿e ma dobry humor. Ju¿ w czwartek bêdzie odpowiada³ na pierwsze pytania sêdziów oenzetowskiego trybuna³u.
naszacela
UÂżytkownik
Odp: KaradÂżiĂŚ przed TrybunaÂłem
«
Odpowiedz #1 :
Lipiec 30, 2008, 18:29:03 »
Radovan KaradÂżiĂŚ przyleciaÂł do Rotterdamu z Belgradu ok. godziny 6.30 rano. NastĂŞpnie zostaÂł przewieziony do Hagi. Nie jest jednak jasne, czy KaradÂżicia przewieziono samochodem, czy helikopterem. Jak pisze Associated Press, w centrum zatrzymaĂą trybunaÂłu wylÂądowaÂł policyjny helikopter i na teren oenzetowskiego wiĂŞzienia wjechaÂło kilka nieoznakowanych samochodĂłw.
naszacela
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Lipiec 30, 2008, 18:29:22 »
Przywiezienie KaradÂżicia do oÂśrodka zatrzymaĂą na przedmieÂściu Hagi, Scheveningen, potwierdziÂł rzecznik trybunaÂłu.
Jest w dobrym nastroju i ma dwa garnitury
Krewni KaradÂżicia oÂświadczyli, Âże jest w dobrym nastroju i przygotowuje siĂŞ do obrony. Dostarczono mu dwa garnitury - jeden jasny, a drugi ciemny. WstĂŞpna rozprawa przed oenzetowskim trybunaÂłem ds. zbrodni w dawnej JugosÂławii odbĂŞdzie siĂŞ w czwartek o godz. 16 - poinformowaÂł w ÂśrodĂŞ haski trybunaÂł.
Adwokat KaradÂżicia, Svetozar VujacziĂŚ, zapowiedziaÂł juÂż, Âże jego klient nie przyzna siĂŞ do winy. DodaÂł, Âże KaradÂżiĂŚ wystÂąpi do trybunaÂłu o 30 dni na przygotowanie obrony.
naszacela
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Lipiec 30, 2008, 18:29:52 »
Nigdy nie byÂło wniosku
Mecenas VujacziĂŚ przyznaÂł, Âże nigdy nie wnioskowaÂł o odstÂąpienie od wydania swego klienta haskiemu trybunaÂłowi. Mimo, Âże wczeÂśniej wielokrotnie powtarzaÂł, Âże planuje wysÂłaĂŚ wniosek o odstÂąpienie od ekstradycji w piÂątek wieczorem. Na piĂŞĂŚ minut przed zamkniĂŞciem urzĂŞdĂłw pocztowych.
Serbski rzÂąd oczekuje spokoju
Przeciwko ekstradycji KaradÂżicia we wtorek wieczorem w Belgradzie protestowali serbscy nacjonaliÂści. Na zorganizowany przez PartiĂŞ RadykalnÂą antyrzÂądowy wiec ze wszystkich stron Serbii i BoÂśni przyjechaÂło okoÂło 15 tysiĂŞcy osĂłb.
naszacela
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Lipiec 30, 2008, 18:30:15 »
Zbrodniarz bezkarny
Eadovan KaradÂżiĂŚ byÂł jednym z najbardziej poszukiwanych zbrodniarzy z tego okresu. TrybunaÂł ONZ ds. zbrodni wojennych oskarÂżyÂł go w lipcu 1995 roku o zbrodniĂŞ ludobĂłjstwa w okresie trwajÂącego 43 miesiÂące oblĂŞÂżenia Sarajewa. ZginĂŞÂło wĂłwczas 12 tys. ludzi, a KaradÂżiĂŚ miaÂł wydaĂŚ zgodĂŞ na rozstrzeliwanie ludnoÂści cywilnej.
Karad¿iÌ ponosi te¿ odpowiedzialnoœÌ za œmierÌ ok. 8 tys. Muzu³manów zamordowanych w 1995 roku w Srebrenicy.
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Kategoria ogĂłlna
-----------------------------
=> Dyskusja ogĂłlna