Nasza cela - Forum dla ludzi z charakterem, zakonników i pustelników
Styczeñ 13, 2025, 07:09:59 *
Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji

Strona g³ówna   Pomoc Szukaj Zaloguj siê Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: Luterañski ksi±dz apeluje do Tuska  (Przeczytany 2313 razy)
agnieszka
U¿ytkownik
**
Wiadomo¶ci: 71

« : Wrzesieñ 03, 2011, 06:50:10 »

"Jeste¶my zbulwersowani"

dzisiaj, 06:42
RC / PAP
O podjêcie konkretnych kroków, które ustrzeg± Polskê i Europê przed antychrze¶cijañskimi i chuligañskimi wybrykami zaapelowa³ do szefa Parlamentu Europejskiego Jerzego Buzka i premiera Donalda Tuska luterañski ksi±dz ze Szczyrku w Beskidach Jan Byrt.

Ksi±dz Byrt w li¶cie otwartym, który wys³a³ do obu polityków, podkre¶li³, ¿e z wielkim smutkiem przyj±³ informacje o chuligañskim incydencie w Jedwabnem. Nieznani sprawcy sprofanowali tam pomnik upamiêtniaj±cy ¯ydów zamordowanych przez polskich s±siadów.

- Chrze¶cijanie nie mog± milczeæ, gdy dochodzi do takich zachowañ. Coraz czê¶ciej w ostatnich latach mamy do czynienie z takimi sytuacjami nie tylko w stosunku do Narodu Wybranego, ale te¿ do chrze¶cijan. (...) Jeste¶my tym zbulwersowani. Potêpiamy takie chuligañskie zachowania ludzi. Niszczenie miejsc pamiêci, cmentarzy nie ma nic wspólnego z chrze¶cijañstwem. (...) Chrystus uczy przebaczenia, tolerancji i mi³o¶ci - napisa³ w li¶cie.

Duchowny zwróci³ uwagê w li¶cie, ¿e w Polsce tak¿e dochodzi do wybryków chuligañskich, skierowanych przeciw chrze¶cijanom. - Nieliczne grupki zwyrodnialców pluj± na chrze¶cijañskie korzenie Europy, kpi± i szydz± z chrze¶cijan. (...) W Polsce mamy do czynienia na razie z drobniejszymi wyst±pieniami: "palikotowców", czy szaleñca-artysty, który kpi³ z katolików w Bo¿e Cia³o i pl±sa³ niczym motyl. Satanista, który publicznie zniszczy³ ¦wiête S³owo Bo¿e Bibliê, by (...) pokazaæ pogardê wobec nas. S±d nie widzi w tym nic z³ego! Czy nie mo¿na co¶ z tym zrobiæ? - pyta w li¶cie ksi±dz Byrt.

Ksi±dz Jan Byrt s³ynie z niekonwencjonalnych inicjatyw ewangelizacyjnych. Rozdawa³ biblie oraz zainicjowa³ akcjê przekazywania ubo¿szym u¿ywanych nart. Z jego inspiracji przy Bia³ym Krzy¿u w Beskidzie ¦l±skim stanê³y kamienne tablice z wykutym dekalogiem. Wzniós³ o³tarz na jednym z beskidzkich szczytów. Przy ko¶ciele tworzy ogród, który upamiêtni przypadaj±c± w 2017 roku 500. rocznicê Reformacji.

agnieszka
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 03, 2011, 06:51:35 »

Jezus powiedzia³: Kto nie jest ze mn±  to jest przeciwko mnie ....
Nic  dodaæ .
agnieszka
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 03, 2011, 06:53:13 »

nie powinno mieæ znaczenia czy zbeszczeszczono chrze¶cijan, ateistów, czy innych .
trzeba walczyæ z chuligañstwem, dziwi rozró¿nianie czyj obiekt zosta³ zamalowany. Czy gdyby zamalowano cerkiew albo meczet, albo obiekt po¶wiêcony ateistom to by³oby co innego?

Obiekt nie zosta³ zniszczony ale sprofanowany, powinno siê w³a¶ciwie nazywaæ sprawy, a nie uprawiaæ propagandê.
Gutek
Administrator
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 84

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2012, 08:42:26 »

Derex...Ministrowie winni ,rz±d winni i dziennikarze którzy przez wiele lat atakowali Kaczyñskich i oni robili za rz±d t± brudn± robotê

a arabski wygrzewa siê w nagrodê w promieniach s³onca peru-zas³u¿y³.mam nadziejê granicz±c± z pewnosci± ¿e ca³a ta ekipa odpowie za wszystkie swoje czyny.ka¿de k³amstwowyjdzie na jaw
agnieszka
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #4 : Styczeñ 11, 2014, 12:01:28 »

No niestety obecnie to faktycznie jest jeden wielki ba³agan. Ostatnio zadano Tuskowi jedno bardzo proste pytanie "Po co sze¶ciolatków wysy³aæ do szko³y, skoro ju¿ teraz w¶ród m³odzie¿y bezrobocie siêga blisko 30%, chce mieæ wiêcej bezrobotnych?", Odpowied¼ Tuska mnie zszokowa³a, "co pani mo¿e wychodziæ w przysz³o¶æ tak daleko"- nie wiem ale jak dla mnie by³o ¼le a z dnia na dzieñ jest coraz gorzej, wiêc id±c t± drog± a¿ siê boje co bêdzie za te parê lat jak 6latki skoñcz± szko³ê :/ I wypowied¼ t± mo¿na zinterpretowaæ w ten sposób, i¿ teraz jest moja kadencja ja tutaj rz±dzê a jak siê skoñczy moja kadencja to siê martwiæ bêdzie nastêpny ¿eby ten syf uporz±dkowaæ...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: